NOORDZEE, WIE BEN JE?

Noordzee, wie ben je? Deze vraag stelde ondergetekende de afgelopen maanden en jaren vele malen. De Noordzee blijft zichzelf, ten diepste onkenbaar, en of dat nou zo erg is, daarover wilde ik afgelopen week een hoofdstuk schrijven voor het nog te verschijnen boek. Eigenlijk zou het manuscript volgens de eerste optimistische planning al bij de uitgever moeten liggen. Het onderzoek is gedaan en zou je me interviewen dan kan ik in geuren en kleuren vertellen waar het boek over gaat. Maar het schrijfproces kent z’n eigen dynamiek. Zo zat ik vreselijk aan te hikken tegen het hoofdstuk over de Noordzee zelf. Wie of wat is de Noordzee? Met die vraag kun je alle kanten op, en het lastige en leuke is dat ik iets uitprobeer wat niet eerder op deze manier is gedaan. Dus het is best ploeteren, teksten schrijven en weggooien, andere stijl uitproberen, balen, niet kunnen slapen, de zee opzoeken, mensen ontwijken, jezelf in de weg zitten, en verdorie, vandaag is het gelukt! Hoofdstuk af. En nu afwachten of ik er morgen blij mee ben of weer opnieuw moet beginnen.
[Arita Baaijens]

Foto: Erik HW Moerkerk

Pin It on Pinterest

Share This