zo spreekt de zee

RECHTEN VAN NATUUR

RECHTEN VAN NATUUR

21 maart 2024 – Op de eerste dag van de lente werd stichting Rechten van de Natuur gelanceerd, een initiatief van milieujurist Jessica den Outer. Een tot de nok toe gevulde zaal was getuige. Tegenover de sprekers, op een kleine verhoging, zaten Elmo Vermijs, Mert Kumru en Arita Baaijens (als zeehond) met als taak: vrijelijk commentaar leveren op wat er werd gezegd. Dat heeft de zaal geweten.

Lees meer
STEM VAN WATER

STEM VAN WATER

Welkom in het Symbioceen. Het is mooi geworden op Zeeburgereiland, Amsterdam, dat vanachter een tekentafel is ontworpen voor mensen die her & der ook ruimte maken voor water, dieren en planten. Gaandeweg de constructie sprak het Oerij onverwacht een woordje mee en liet de grond verzakken in de oude geul onder het opgespoten eiland, daar waar vroeger het Oerij stroomde. Heerlijk, die ontregeling. Want wie dringt er eigenlijk bij wie binnen? En zijn mensen bereid ruimte te maken voor het water of doet water toch wel wat het wil? Misschien vind je de discussie onzin, maar dan zeg ik op mijn beurt: onderschat nooit de kracht van gekke en/of nieuwe ideeën!

Lees meer
NIEUWSGIERIG NAAR HET SYMBIOCEEN

NIEUWSGIERIG NAAR HET SYMBIOCEEN

Nieuwsgierig naar het Symbioceen? Ben je toe aan relatietherapie met Moeder Aarde? A-Lab in Amsterdam organiseerde een dag waarin we fantaseerden en nadachten over het nieuwe tijdperk, het Symbioceen. Ook de zee spreekt zich uit!

Lees meer
NOORDZEE, WIE BEN JE?

NOORDZEE, WIE BEN JE?

Noordzee, wie ben je? Deze vraag stelde Arita Baaijens de afgelopen maanden en jaren vele malen. De Noordzee blijft zichzelf, ten diepste onkenbaar, en of dat nou zo erg is, daarover wilde zij afgelopen week een hoofdstuk schrijven voor het nog te verschijnen boek. Zou je haar over deze kwestie interviewen, dan rolde het antwoord er zo uit. Maar het schrijfproces heeft z’n eigen dynamiek en …

Lees meer
WAAROM ZOU IK?

WAAROM ZOU IK?

Het boek van Arita Baaijens over haar voorgenomen sollicitatie bij de Noordzee vordert, maar er zijn nog veel vragen. Vandaar dat ze een paar dagen neerstreek in Egmond aan zee om naar de zee te luisteren, die overigens behoorlijk ruig tekeer ging. Het bezoek liep anders dan verwacht…

Lees meer
OOG VAN DE WALVIS

OOG VAN DE WALVIS

Wie of wat is de zee? Arita Baaijens onderzoekt het tijdens een expeditie in de Noordelijke IJszee bij Noorwegen, waar ze deelneemt aan een expeditie om het gedrag van orka’s en walvissen te bestuderen. Welk effect heeft direct contact met de majestueuze bultrugwalvissen op haar perceptie van de zee?
Fragment uit de reportage:
‘Go!’ Op commando springen we vanaf een rubberbootje in het donkere ijskoude water van een Noord fjord om walvissen en orka’s te filmen. Een dip boven de poolcirkel is altijd een hachelijke onderneming, en dat de de poolnacht vandaag begint, waarbij de zon zich het hele etmaal niet zal laten zien, maakt het avontuur nog spannender.

Lees meer
DICHTERS EN DENKERS

DICHTERS EN DENKERS

Boekbespreking. Miek Zwamborn en Hannah Stowe ontdekten de verhalen achter de golven.
Wij delen zoute tranen en de zilte smaak van bloed met de zee, toch spelen oceanen nauwelijks een rol in ons bewustzijn. Dat de zee een thuis vormt voor ontelbare levensvormen waarvan we de meeste niets eens kennen, en dat de zee in belangrijke mate het klimaat stuurt en leven op aarde mogelijk maakt – het komt niet in ons op. De wetenschap en de kerk leren ons dat de zee geen levend wezen is, schrijft Arjen Mulder in een essay over getijden en wieren. De zee observerend krijgt hij sterk de indruk dat er veel meer gebeurt dan pas- sief op en neer deinen. Hier wordt gedacht!
Hoe te luisteren naar de zee? Hoe maakt een mens zich een plek eigen? In twee fascinerende, totaal verschillende boeken onderzoeken schrijfsters Miek Zwamborn en Hannah Stowe deze vragen. Lees meer over ‘Move Like Water’ en ‘Onderling: Langs de kustlijn van Mull’ in deze boekbespreking door Arita Baaijens.

Lees meer
LIEVE NOORDZEE

LIEVE NOORDZEE

Praten mét de Noordzee. Over langdradige wezens, onderzeesche verlangens en zeegierige mensen. Animatie van Marike Knaapen over het project ‘Solliciteren bij de Noordzee’ dat onze bazige relatie met de Noordzee wil ombuigen naar eentje waarbij samenwerking voorop staat.

Lees meer
OESTERS, STEM VAN DE NOORDZEE

OESTERS, STEM VAN DE NOORDZEE

De grootsheid van de zee en het leven in zee zullen wij landrotten nooit helemaal doorgronden. Daarom heel blij met pioniers die een lans breken voor een natuur-inclusieve benadering. Zoals onderzoeker Annet Pauwelussen (WUR), die in Yerseke liet zien en proeven dat oesters de stem van de Noordzee zijn. Op Terschelling vertelde Annemieke Nijhof, directeur Deltares en mededirecteur Springtij, over de mogelijkheid de zee te consulteren over zaken die de zee aangaan. De twee verrassend openhartige gesprekken geven vleugels omdat duidelijk is dat op alle fronten – ook bij kennisinstituten – systemische verandering langzaam maar zeker op stoom komt.

Lees meer
SEALS’KIN

SEALS’KIN

‘Solliciteren bij de Noordzee’ ging in Schotland te rade bij kunstenaar Hanna Tuulikki, die in de vroege ochtend voor zeehonden zong en liet zien dat ‘making kin’ vooral een zaak is van tijd, intentie en aandacht.

Lees meer
GEBED VOOR DE WALVIS

GEBED VOOR DE WALVIS

Op het Japanse eiland Omijima ligt het vissersdorp Kayoiura. Tussen 1600 en 1900 leefden vissers daar van de walvisjacht en – anders dan Nederlandse walvisvaarders gewoon waren – ging de jacht gepaard met rituelen en gebeden. Want wie een leven neemt verandert de kosmische orde en daar moet iets tegenover staan. Dode walvissen werden officieel bijgeschreven in het overlijdensregister van de Kogan-ji tempel, gewijd aan walvissen. Walvisfoetussen kregen een officieel graf.
Hoewel de laatste walvisvangst door vissers van Omijia ruim honderd jaar geleden plaatsvond, bidden Boeddhistische nonnen in de tempel nog dagelijks voor het leven in zee. De gebeden zijn gericht aan de spirits van walvissen en ander zeeleven. Jaarlijks wordt in de temple een gedenkdienst gehouden voor walvissen. Antropoloog Kumi Kato

Lees meer
DROMEN GARNALEN?

DROMEN GARNALEN?

Garnalen die dromen en soms nachtmerries hebben? Volgens de Engelse auteur Adam Nicolson zijn garnalen veel complexere wezens dan mensen denken. Arita Baaijens bezocht de auteur van ‘De zee is niet van water’ bij zijn vakantiehuisje aan zee in Schotland, en wilde niet meer weg.

Lees meer
Navigeren in veranderende wereld

Navigeren in veranderende wereld

Als je deze zomer aan zee bent en de zon schijnt, zoek dan aan de vloedlijn een ondiep plekje waar zon en zee met elkaar spelen. Je ziet vanzelf de prachtige schaduwpatronen die het kabbelende zeewater achterlaat op het zand. Het spel verveelt nooit. Het zijn dit soort patronen die Wayfinders, navigators, gebruikten in de Pacific om van eiland naar eiland te varen zonder kompas of sextant. Deze navigatiekunst was bijna verdwenen,

Lees meer
scomber, de makreel

scomber, de makreel

Het was een vreemde wereld waarin het visseneitje ronddreef waaruit Scomber de makreel tevoorschijn zou komen. De ouders waren nergens te bekennen; het eitje dreef onbeschermd in een zee die was vergeven van grote en kleine jagers. Kreeftjes, plankton, hordes kwallen en kronkelende worpjes waren gretig op zoek naar een smakelijke prooi. Van de miljoenen makreeleitjes die net als Scomber ronddreven, verdwenen er de eerste nacht al vele duizenden.
Het bloedstollende verhaal van Scomber de makreel staat in ‘Under the Sea-Wind’ (1941, en nog steeds in druk!) van marien bioloog en gelauwerd schrijfster Rachel Carson. Het boek was en is een sensatie.

Lees meer
HET GROTE VERHAAL

HET GROTE VERHAAL

Story telling is het nieuwe buzz-woord. In IVN Magazine een special over Het Grote Verhaal met aandacht voor het project ‘Solliciteren bij de Noordzee’.

Lees meer
Ritueel aan zee

Ritueel aan zee

Even voorstellen: stagiair Lisanne Renes, Master Heritage and Memory Studies. Zij vroeg op een koude dag strandgangers naar hun band met de onstuimige zee. De gesprekken vormen de opmaat voor een veldonderzoek naar de manier waarop woorden en gebaren in combinatie met ritueel invloed hebben op het (mogelijk) ervaren van een bezielde zee.

Lees meer
SEA WOMEN

SEA WOMEN

Vrouwelijke wetenschappers, kunstenaars en activisten voeren onlangs gezamenlijk naar de poolcirkel. Om metingen te doen, maar ook om te praten over aanvullende perspectieven op de natuur. ‘Als je alleen op de wetenschap vertrouwt, ga je voorbij aan wat ons mens maakt.’

Lees meer
solliciteren bij de Noordzee

solliciteren bij de Noordzee

‘Natuurlijk is het een gek experiment. Maar ik wil laten zien dat onze bazige omgang met de zee nog veel gekker is!’ Arita Baaijens solliciteert later dit jaar bij de Noordzee op de functie ‘Spreker voor het leven in de zee’. Ze onderzoekt op welke manier we de zee kunnen betrekken bij beslissingen over haar toekomst. De ongewone sollicitatie bij een ongewone werkgever lijkt een ‘mission impossible’. Gelukkig zijn onmogelijke missies de specialiteit van ontdekkingsreizigster Arita Baaijens.

Lees meer
BOEK in aantocht

BOEK in aantocht

Contract getekend. Over een tijdje verschijnt ‘Solliciteren bij de Noordzee’ van Arita Baaijens bij Uitgeverij Atlas Contact. De kurk ging van de fles en ook de zee was bruisend aanwezig.
Rode draad van het boek is Arita’s voorgenomen sollicitatie bij de Noordzee voor de functie ‘Spreker voor al het leven in de zee’.

Lees meer
INTERVIEW

INTERVIEW

Altijd een feestje aan te schuiven bij Vroege Vogels radio. Beluister het interview met Arita Baaijens over haar reis naar de Noordelijke IJszee met Sea Women Expeditions en het plan om te solliciteren bij de Noordzee op de nieuwe functie: ‘Spreker voor de Noordzee’. 

Lees meer

FLATLAND

De bewoners van Flatland zien maar twee dimensies. Op een dag komt een bol uit de kosmos op Flatland af en dreigt een gat te slaan in de wereld van twee dimensies. Maar de Flatlanders zien het gevaarte niet, ze zien slechts een massa platte schijfjes op zich af komen omdat ze de derde dimensie niet kunnen waarnemen. Nederlanders zijn ook Flatlanders: korte termijndenkers die complexe problemen met quick fixes te lijf gaan. De uitdaging van deze tijd: de derde dimensie zichtbaar maken. Zie trailer.

Lees meer
SEA WOMEN EXPEDITIONS 2022

SEA WOMEN EXPEDITIONS 2022

December 2022 snorkelde Arita Baaijens boven de poolcirkel in de fjorden van Noorwegen om orka’s en bultrugwalvissen te observeren, samen met het team van Sea Women Expeditions. De orka’s en bultruggen observeerden haar ook. En dat veranderde alles.

Lees meer
EXPEDITIE ORKA

EXPEDITIE ORKA

Op 23 november vertrekt Arita Baaijens naar het uiterste puntje van Noorwegen om in de arctische wateren al snorkelend te assisteren bij onderzoek naar gedrag van orka's. De prachtige dieren jagen in dit jaargetijde op grote scholen haringen in fjorden en de open...

Lees meer
oceanen van niemand

oceanen van niemand

NRC artikel over onze roekeloze omgang met oceanen is de moeite waar. Maar er schort iets aan de manier waarop het probleem is geformuleerd.

Lees meer
Twee hartslagen per minuut

Twee hartslagen per minuut

Deze aflevering van Invisibilia mag je niet missen. De waar gebeurde geschiedenis begint zestig jaar geleden, met een bioloog die zich interesseerde voor onooglijk kleine levensvormen. Gaandeweg raakt hij echter in de ban van walvissen. NASA pikte per ongeluk vreemde geluiden op in de oceaan, dat bleken walvissen te zijn die met elkaar communiceren. Niemand had dat nog ooit eerder gehoord en de schoonheid van het gezang bracht menigeen aan het huilen. Maar ja, wat zeggen de walvissen en zullen we ze ooit kunnen verstaan. Daar lijkt het op…

Lees meer
sea women expeditions

sea women expeditions

In november vaart Arita Baaijens naar de Arctische wateren bij Noorwegen als teamlid van Sea Women Expeditions, een all female organisatie van wetenschappers en creatieve makers met als missie oceaanveranderingen vastleggen in arctische gebieden. De combinatie van...

Lees meer
Zilte woordenschat

Zilte woordenschat

A scian coirlí. “Volgens mij heb ik dat woord in geen vijftig jaar hardop uitgesproken,” zegt een Ierse visser tegen interviewer Machán Magan, die woorden verzamelt over de zee. Op zijn tocht langs de westkust van Ierland zou hij dat vaker horen.

Lees meer
vis protesteert op het droge

vis protesteert op het droge

Wat een foto! De Volkskrant wijdde er 9 juli 2022 een hele pagina aan. Merel Brem schrijft dat de sprookjesvis op het droge haar een welgemikte knal voor haar kanis gaf vanwege de daadkracht en boosheid die er uit sprak. Alsof het volkomen vanzelfsprekend was liep een vis op het droge om verhaal te halen bij de personen die zijn/haar natuurlijke habitat verstoren.
Beeld van fotograaf Pedro Nunes, Portugal

Lees meer
elegie van de aarde

elegie van de aarde

In ‘Elegie van de aarde’ laat Dick de Groot mens, zee en aarde aan het woord. Het gesprek tussen mens, zee en aarde in poëtische taal, die ruimte laat voor de verbeelding.  

Lees meer
Rachel Carson – De zee

Rachel Carson – De zee

Podcast met Taal voor de toekomst – Voor Rachel Carson, een van de grondleggers van het ecologische denken, confronteerde de onwrikbare oceaan de mens met zijn nietigheid. Joost de Vries spreekt met met bioloog, schrijver en wereldreiziger Arita Baaijens en Jaap Tielbeke (De Groene) over de vrouw achter het verhaal en de invloed van haar boek. De zee spreekt een woordje mee! 

Foto: Rachel Carson, 1952© Science Photo Library / ANP

Lees meer
VERSLAG TAAL VOOR DE TOEKOMST 2021

VERSLAG TAAL VOOR DE TOEKOMST 2021

Met veel plezier presenteren we de resultaten van het experiment ‘Taal voor de toekomst, in gesprek met de Noordzee 2021’. Het project pleit voor een rijkere, poëtisch-ecologische woordenschat en taalregels die uitdrukking geven aan de meersoortige wereld waarin we leven. We hebben taal en verhalen nodig waarin de natuur de maat der dingen is. Hoe klinkt de stem van de zee? 

Lees meer
MENS, PRAAT MET ME

MENS, PRAAT MET ME

Tot half februari 2022: expo over groeiverslaving met daarin onze installatie ‘Mens, praat met me’. Hier zie je Axel Coumans op de testdag, wat een opluchting dat het bouwwerk goed in elkaar zit. Axel belde het hele land af voor oude visnetten die niet al te zeer stonken. Kunstenaar Mark perfectioneerde het taalalgoritme dat namens de zee spreekt. Via een animatie van Mark kun je liggend in de netten je vraag aan de zee stellen. Het antwoord komt tevoorschijn uit bewegend zeewater. Huh? Kom maar kijken in Museum De Lakenhal en ervaar het zelf.    

Lees meer
Boeiende gesprekken

Boeiende gesprekken

Te gast bij de podcast van het Warming Up Festival zijn Ewout van Galen van Stichting De Noordzee en Arita Baaijens van Taal voor de Toekomst. Ook de winnaars van de schrijfoproep ‘Zo spreekt de zee’ zitten aan tafel. Een prachtige, verrassende uitzending waarin ook de zee doorklinkt.

Lees meer
Een zalm zijn

Een zalm zijn

Interview in De Groene Amsterdammer met filosoof en activist Martin Lee Mueller over zijn voorliefde voor de zalm en onze verbondenheid met het lot van deze vis. In zijn boek ‘Being Salmon, Being Human’ gaat Lee Mueller op zoek naar antwoorden op de vraag wat het betekent om zalm te zijn. En hij neemt daarin mee onze verstoorde relatie met de rest van de planeet en vertelt hoe het anders kan en ook al eeuwenlang gebeurt bij mensen die de wereld niet uitsluitend door de lens van geldelijk gewin bekijken. Er is gelukkig nog een wereld te winnen! 

Lees meer
VISSEN DIE ZWEMMEN IN DE RODE LIJST

VISSEN DIE ZWEMMEN IN DE RODE LIJST

Top drie winnaars. Meer dan honderd inzendingen kwamen binnen op de vraag om met de zee in gedachten het Noordzeeakkoord 2030 te herschrijven. In aanloop naar de prijsuitreiking op 20 oktober presenteren we de winnende bijdragen. Dichter Joris Ivens, accordeonist Patrick Carnotensis en regisseur Stijn Rutgeerts maakten een filmpje dat zowel een wake up call als een ode is aan de vissen in de Noordzee.

Lees meer
DOSSIER

DOSSIER

Serie in De Groene Amsterdammer.
Als feiten en de ratio de wereld konden redden, hadden we nu geen klimaatprobleem. We hebben verhalen en taal nodig waarin natuur de maat der dingen is. Hoe klinkt de stem van de zee? Negen schrijvers deden mee aan het filosofische taalexperiment van Taal voor de Toekomst, De Groene en Ambassade van de Noordzee. De serie zal mét de inzendingen van de publieksactie ‘Zo spreekt de zee’ op een later moment worden gepresenteerd aan bestuurders die wel over maar nog niet met de zee spreken.

Lees meer
GEDICHT

GEDICHT

Spoken word kunstenaar en schrijver Sholeh Rezazadeh luistert naar de zee in het gedicht Zeewaarheden, geschreven voor de serie Taal voor de toekomst in De Groene Amsterdammer. We hebben verhalen nodig waarin natuur de maat der dingen is. Hoe klinkt de stem van de zee? Negen schrijvers deden mee aan dit filosofische taalexperiment.

Lees meer
GEDICHT

GEDICHT

Lees het vinnige en ook speelse gedicht dat Joke van Leeuwen schreef voor serie Taal voor de toekomst in De Groene Amsterdammer. Als feiten en de ratio de wereld konden redden, hadden we nu geen klimaatprobleem. We hebben verhalen nodig waarin natuur de maat der dingen is. Hoe klinkt de stem van de zee? Negen schrijvers deden mee aan dit filosofische taalexperiment. Deze keer: Joke van Leeuwen.

Lees meer
Top drie winnaars – Geert Viaene

Top drie winnaars – Geert Viaene

Geert Viaene is een van de drie winnaars van de schrijfactie ‘Zo spreekt de zee’. Volgens de jury luisterde hij aandachtig naar de zee en wist het lispelen, grommen en ruisen aansprekend te vangen in een speels, sissend en aanzwellend Akkoord voor de Noordzee 2030. Woorden, klanken en betekenissen buitelen over en door elkaar tot een ritmisch kolkende massa waarin de zee op treffende wijze tot ons spreekt.  De nieuwe taal biedt ruimte voor dialoog en is uitermate geschikt om de stem van de zee te laten doorklinken in afstandelijke beleidstaal.

Lees meer

Ilham Zamouri is een van de drie winnaars van de schrijfactie ‘Zo spreekt de zee’. Ze onderzoekt tastenderwijs het specifiek eigene van de zee en ook hoe je een onbekende grootheid als de zee het beste aanspreekt: hij, zij, jij,  ik, het?

Lees meer
Kunstinstallatie ‘Mens, praat met me’

Kunstinstallatie ‘Mens, praat met me’

Spannend! Eerste opbouwdag in Museum De Lakenhal van de kunstinstallatie ‘Mens, praat met me’ voor de expo over groeiverslaving die in oktober opent. Gek idee dat een zaal verderop topstukken hangen van oude meesters terwijl wij puzzelden met boren, schroeven en steigerbuizen. Vanaf 15 oktober kun je liggend op de puinhopen van het antropoceen praten met de zee. Let op mijn woorden: nu lijkt een gedeelde taal met de Noordzee nog vergezocht, in de nabije toekomst is het heel gewoon!
Met Axel Coumans (ontwerp en maker), Mark IJzerman (AI en sound), Eeke Brussee (communicatie) en Arita Baaijens (concept en nieuwe taal).

Lees meer
Ruim 100 inzendingen

Ruim 100 inzendingen

Wat een oogst! Meer dan honderd inzendingen kwamen binnen voor de schrijfactie ‘Zo spreekt de zee’. Filmpjes, liedjes, animaties, manifesto, een elegie en vooral veel gedichten. Benieuwd hoe het verder gaat? Check de video.

Lees meer
Klimaatdichters aan zee

Klimaatdichters aan zee

Klimaatdichters spraken op 26 augustus af aan het strand van Scheveningen om te luisteren naar de zee. We volgden het ebbende water en stonden in onstuimige golven die ons met haakjes naar zich toe trokken. De gesprekken met de zee zullen we niet licht vergeten, wat een dynamiek en wat een aantrekkingskracht oefende de zee die dag op ons uit. De kleren gingen uit, als dolfijnen speelden we met bruisend schuim en schurend zand. Aan het eind van de dag droegen we onze gedichten op aan de zee en de wind.  

Lees meer
STEMMEN UIT ZEELAND

STEMMEN UIT ZEELAND

STEMMEN UIT ZEELAND
Welkom bij de vierde podcast, waarin eco-socioloog Darko Lagunas vertelt over geketende zandduinen, hongerige bruinvissen, verdronken dorpen en de zeeman die de zee als zijn vrouw beschouwt.

Lees meer
PRATEN MET DE ZEE

PRATEN MET DE ZEE

TROUW – Terug naar normaal! Arita Baaijens werkt aan een taal die recht doet aan de Noordzee. Het project is allerminst zweverig, zegt Baaijens. “Ik onderzoek aannames die in onze taal verborgen zitten, heb zelf ook een wetenschappelijke blik en besef dat de wetenschap de neiging heeft om andere benaderingen van de wereld als irrelevant opzij te schuiven.” 

Lees meer

Pareltjes, deze teksten van AI Zee. Doe mee met de schrijfactie en laat je inspireren door bijgaande Q&A’s met de zee.

Lees meer
TAALSTAAT

TAALSTAAT

Taal voor de toekomst was te gast bij de Taalstaat. Natuurlijk begrijpt niet iedereen de zee, zei Frits Spits tegen Arita Baaijens. Maar wat zou het geweldig zijn als die zee zegt: het wordt tijd dat je het gaat leren!

Lees meer
Essay Gouden baan op woelig water

Essay Gouden baan op woelig water

Taal voor de toekomst. De relatie van Nederlanders met de buitenwereld is net zo rechtlijnig als een ruitjesoverhemd van Zeeman. Maakbaarheid zit in onze genen en we poetsten in de loop der eeuwen de intieme omgang met water, planten, dieren en bodemleven uit ons hart en uit onze woordenschat.

Lees meer
TOEKOMSTKUNDE

TOEKOMSTKUNDE

Honderden scholen ontvingen de les toekomstkunde van het Wereld Natuur Fonds over de Noordzee en Taal voor de toekomst. Scholieren voerden een gesprek met hun lievelingsdier in zee en stuurden de dialogen naar ons toe. “Hoe gaat het haai?” “Mwah, beetje veel plastic in het water”

Lees meer
ZACHTAAL

ZACHTAAL

Het lijkt op strandjutten, het speuren naar originele taalvondsten in de teksten die AI-Zee genereert. Wat te denken van het niet bestaande woord ‘zachtaal’? Het dook op in het antwoord op de vraag ‘Wat beweegt de zee in mij?’ Het antwoord van de zee: De uiterlijke dingen barsten, emoties van duisternis, het grote geheugen speelt tussen de sterren en de breuken van oneindigheid. Zachtaal is fundamenteel, grote voelen dat natuur de wereld wordt genoemd. 

Lees meer
Over taal die ademt als eb en vloed

Taal ademt als eb en vloed

Lees het interview van Arita Baaijens met Asghar Seyed-Gohrab, hoogleraar Iraanse en Perzische Studies aan de Universiteit Utrecht. Een gesprek met een veelzijdig man die over meerdere levens lijkt te beschikken. Seyed-Gohrab bestudeert niet alleen de Perzische poëzie...

Lees meer

Eigenzinnige taalmachines

De lerende taalmachine bedenkt wilde taal: taal die relaties uitdrukt in plaats van het huidige eenrichtingsverkeer waar onze technocratische taal toe uitnodigt. De stem van de beleidsmaker put uit nota’s en rapporten. De stem van de Noordzee is poëtischer van aard en laat woorden struikelen, dansen en gekke capriolen uithalen. Dat alles om de verbeelding aan het werk te zetten en onze relatie met de Noordzee nieuw leven in te blazen.

Lees meer

Ontdekkingsreizigster, schrijfster en bioloog Arita Baaijens in gesprek met inspirerende doeners en denkers. Al luisterend ontmoet je onder meer muzikant & kajakker Jaco Benckhuijsen, taalwetenschappers Leonie Cornips en Felix Ameka, maritiem bioloog Emilie Reuchlin, onderwaterfilmer Peter van Rodijnen en zeevisser Mohammed Benzakour. Een gesprek met de zee staat natuurlijk ook op de rol.

Lees meer
Met een kajak op zee

Met een kajak op zee

Jaco Benckhuijsen is schrijver, muzikant en verkende in zijn kajak de woeste wateren bij Alaska. Als geen ander kent, voelt, ruikt en hoort Jaco de stemmingen van de zee. Daar wil Arita baaijens alles van weten. Beluister nu het gesprek op onze podcastkanalen.

Lees meer

Taal voor de toekomst

Taal voor toekomst, in gesprek met de Noordzee. Een futuristisch taalproject dat woorden geeft aan onze innige band met de zee en aan het ruisen van de wereld. Je kunt meedoen en vragen stellen aan de Noordzee. De antwoorden zullen in het begin raadselachtig zijn, maar allengs reageert de zee welbespraakter.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This