zo spreekt de zee

Essay Gouden baan op woelig water

Essay Gouden baan op woelig water

Taal voor de toekomst. De relatie van Nederlanders met de buitenwereld is net zo rechtlijnig als een ruitjesoverhemd van Zeeman. Maakbaarheid zit in onze genen en we poetsten in de loop der eeuwen de intieme omgang met water, planten, dieren en bodemleven uit ons hart en uit onze woordenschat.

Lees meer
Jaco Benckhuijsen

Jaco Benckhuijsen

Jaco van Benckhuijsen is schrijver, muzikant en verkende in zijn kajak de woeste wateren bij Alaska. Als geen ander kent, voelt, ruikt en hoort Jaco de stemmingen van de zee. Daar wil Arita baaijens alles van weten. Eind april kun je het gesprek beluisteren op onze podcastkanalen.

Lees meer
AI-Beleid

AI-Beleid

De AI-stem van Beleidsmaker is anders van toon dan die van Zee. Proef het verschil. Beide taalmachines putten uit een andere bron. Beleidsmaker gebruikt functionele taal zoals je tegenkomt in nota’s en rapporten. Zee put uit poëtische bronnen. De komende maanden onderzoeken we de kracht en impact van taal op ons denken en doen.

Lees meer

AI-gesprek met de Noordzee

We danken bijna alles aan de zee maar vragen haar nooit iets, laat staan dat we ooit ‘dank je wel’ zeggen. Arita Baaijens voert een stormachtig gesprek met AI-Zee en AI-Beleidsmaker over wie of wat de zee is.

Lees meer
Ik zie de zee

Ik zie de zee

Als je regelmatig de zee bezoekt ontstaat een begroetingsritueel. Hand in zeewater, zilte geur opsnuiven, in gedachten ‘hallo’ zeggen. Bij het naderen van de golven begroet ik de zee met een gedichtje en het zijn altijd dezelfde woorden die uit mijn mond rollen. ‘Ik zie de zee’ van Frank Eerhart stemt vrolijk en de zinnen hardop uitspreken versterkt mijn band met de zee. ‘Ik zie de zee. De zee ziet mij. Dag zee, hoe gaat het?

Lees meer

Ontdekkingsreizigster, schrijfster en bioloog Arita Baaijens vertelt hoe zij op het idee kwam voor het futuristische taalproject. Ze neemt luisteraars mee naar plekken waar mensen met vogels praten en met rivieren zingen.

Lees meer

Taal voor de toekomst

Taal voor toekomst, in gesprek met de Noordzee. Een futuristisch taalproject dat woorden geeft aan onze innige band met de zee en aan het ruisen van de wereld. Je kunt meedoen en vragen stellen aan de Noordzee. De antwoorden zullen in het begin raadselachtig zijn, maar allengs reageert de zee welbespraakter.

Lees meer
Leonie Cornips

Leonie Cornips

Taalwetenschapper professor Leonie Cornips onderzoekt taal van koeien. Met deze fascinerende vrouw gaat Arita Baaijens binnenkort in gesprek over de impact van taal en communicatie tussen koe en mens. De aflevering verschijnt op ons podcastkanaal.

Lees meer
Q & A

Q & A

Bijna overal spreekt natuur tot de mens, merkte Arita Baaijens op haar reizen. Behalve in Nederland. Wij praten óver maar nooit met de zee.

Lees meer

Een lerende taalmachine doet wat mensen ook kunnen, alleen sneller. Het algoritme dat wij gebruiken is getraind om in een bepaalde stijl vragen te beantwoorden.

Lees meer
Essay Taal voor de toekomst

Essay Taal voor de toekomst

De relatie van Nederlanders met de buitenwereld is al net zo rechtlijnig als de ruitjesoverhemden van Zeeman. Dat we droog wonen in een natte rivierdelta danken we aan dijkenbouwers en poldergemalen. Het voortdurend knechten van land en zee sijpelde langzaam maar zeker in onze genen. Bodembeheer. Natuurambities. Ruimtelijke ordening. Zuinige taal en maakbaarheid kenmerken onze cultuur.

Lees meer

Pin It on Pinterest